Datakoulu

Avoimen datan koulutuskeskus

  • Facebook
  • Flickr
  • RSS
  • Twitter
  • Vimeo
  • DigId
  • Kurssit
  • Tietoja
Home DigId – Digitaalinen Identiteetti tulevaisuuden mediakentässä

DigId – Digitaalinen Identiteetti tulevaisuuden mediakentässä

Omien tietojen hallinta on tulevaisuuden mediataitojen ytimessä.

Miksi tarvitaan digitaalista lukutaitoa?

Mediaympäristöjen digitalisoituessa on herännyt yhteiskunnallinen tarve kehittää kaikenikäisten uudenlaisia mediataitoja ja eri alojen ammattilaisten mediakasvatustaitoja. Uusiin monilukutaitoihin liittyy myös ymmärrys eri medioiden tyyleistä ja lähteiden merkitsemisestä, sisällön tuottamisen tekniset ja sosiaaliset taidot sekä käsitys omasta roolista kunkin median suhteen. 

Käyttäjä päättää tietojen käyttötarkoituksesta

Kaikkien medioiden ansaintamalli nojaa pitkälti mainostuloihin. Digitaalisissa medioissa mainoksia muokataan käyttäjän itsestään antamien tietojen perusteella. Myös moni ei-kaupallinen digitaalinen palvelu kerää tietoja käyttäjistään. MyData -periaatteiden mukaisesti käyttäjälle kerrotaan aina, mitä tietoja hänestä kerätään ja miksi. Lisäksi käyttäjän itsensä päätettävissä on, mihin hän haluaa että mikin taho häntä koskevaa tietoa käyttää.

Yhteiskunnassa on huoli digihyvinvoinnin toteutumisesta

Tämän hankkeen myötä uutena medialukutaitona käyttäjä tunnistaa näkeekö hän itsestään kerätyt tiedot ja mihin ja miksi niitä käytetään. Hanke tuo julkisen keskustelun ja medialukutaidon piiriin tiedonkeruun vaikutukset yksilön digihyvinvointiin. 

Käytännön työvälineet kuntoon

Hanke antaa välineet sekä yksilöille, perheille että heidän kanssaan työskenteleville ammattilaisille tunnistaa ja vaatia näitä ihmiskeskeisiä, kestävän kehityksen ja ihmisoikeuksien mukaisia digipalveluja. Vastaavasti hanke tarjoaa yrityksille ja ei-kaupallisille tahoille työkaluja tällaisten digihyvinvointia lisäävien palvelujen tuottamiseen.

Kansalaistaidosta uudeksi ammattitaidoksi

Hanke vastaa mediakasvatusta koskevien osaamistarpeiden muuttumiseen monella ammattialalla ja laajan medialukutaidon kehittämiseen jokaisen kansalaistaitona.

Älyvaatteissa älykaupungilla

Tiedonhallinnan ymmärtäminen osana digitaalista lukutaitoa on tämän yhteishankkeen päätavoite. Kun mediaympäristöt vähitellen siirtyvät ruutujen ääreltä eri-ikäisten arkeen esineiden internetin (IoT) ja nanoteknologioiden, esimerkiksi älyvaatteiden myötä, käyttäjien on keskeistä osata verrata itse käyttöesineen ominaisuuksien lisäksi myös siihen liittyvän mediaympäristön tiedonkeruun taustavaikuttimia. 

Kestävät toimintatavat edistävät hyvää elämää

Tämän hankkeen ja yleisemmin MyData-ajattelun, sekä hajautetun tiedon ja tunnistamisen yleistymisen myötä tällä yhteistyöverkostolla on tavoitteena lisätä merkityksellistä hyvää elämää, digitaalista sivistystä, digipalvelujen eettisyyttä ja tätä kautta kestävää kehitystä.

Uudet liiketoimintamallit muokkaavat arkea

Mediakasvatuksen, avoimen tiedon jakamisen ja perhetyön asiantuntijatoimijoiden yhteishanke tuottaa julkisille ja mediakasvatustoimijoille, perheille sekä yrityksille uuden kontekstin medialukutaitoa: Tietojen keruun tarve perustuu alustataloudessa palveluntarjoajan mainosyhteistyöhön, eikä välttämättä käy ilmi itse palvelun kuvauksessa. Uuden kontekstin huomioiva medialukutaito erottaa muutamalla käytännön keinolla MyData-periaatteiden mukaisen liiketoiminnan ja palvelumallit, jotka mahdollistavat omien tietojen hallinnan.

Valtakunnallinen ja kansainvälinen ulottuvuus

Uutta medialukutaidon kompetenssia havainnoidaan perhekeskuksissa ja yrityksissä, osallistavissa työpajoissa 3-5 maakunnassa. Työpajoissa ja pedagogisessa materiaalissa viestitään ylisukupolvisen mediavälitteisyyden luontevuutta ja monimuotoisten perheiden ja netin käyttäjien arvostusta. Julkishallinnon työpajoissa keskitytään tiedonkeruun läpinäkyvyyden ja omien tietojen hallintamahdollisuuksien lisäämiseen. Työpajojen pohjalta kehitettäviä malleja voidaan soveltaa myös kansainvälisesti MyData -periaatteiden mukaisesti.

Lisätietoja

DigId-hanketta rahoittaa Opetus- ja Kulttuuriministeriö sekä WellbeingCart. Hankkeen toimijat:

  • Open Knowledge Finland ry / Tarmo Toikkanen
  • Meri Seistola, FM, digilukutaidon asiantuntija
  • MyData Global ry
  • Wellbeingcart Oy
  • Pienperheyhdistys ry

Tiedustelut: tarmo [ät] okf.fi.

Hae

Tietoja

Datakoulu.fi on Open Knowledge Finland ry:n ylläpitämä verkkosivusto, jonka tarkoitus on kerätä yhteen paikkaan avoimen tiedon ja avoimen datan piirissä tarjotut koulutus- ja opiskelumahdollisuudet.

Taustan kuva: AvoinGLAM, CC BY-SA.

Uusimmat artikkelit

  • Datan avaajan verkkokurssi keväällä 2019 2018-04-24
  • Datan avaajan MOOC käynnistyy jälleen 2016-09-27
  • Datan avaajan MOOC alkaa 14.3.2016 2015-12-08
  • Haemme tekijöitä datan avaajan verkkokurssille 2015-07-14
  • Datakoulu on rakenteilla 2015-07-10

Hae sisältöä

Avainsanat

avoimen datan hyödyntäminen datan avaaminen kurssituotanto MOOC rekrytointi TAL2 verkkokurssi

Copyright © 2022 · Streamline Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in